Analyse før kvartfinalene trekkes

Det er duket for trekning av kvartfinaler i årets utgave av Champions League.

Etter en relativt overbevisende 10-2 seier sammenlagt over Arsenal i forrige runde går våre røde helter inn til kvartfinale med høy selvtillit og motivasjon. Nå som også luken i toppen av serien har økt ned til Leipzig flyttes nå fokuset mer over på Champions League og en knallhard semifinale i cupen mot Dortmund.

Men spørsmålet melder seg hvert år, hvem ønsker vi i neste runde? Hvilken lag er sterkest? Kan vi få lett motstand?

Svaret på det siste er ganske enkelt: Nei!

Mange vil nok si at lag som Leicester og Monaco virker som “underdogs” i det selskapet de er i nå, men vi skal huske at dette er lag som har slått ut Sevilla og Manchester City i forrige runde.

Men hvordan stiller de forskjellige lagene før neste runde og kan vi ha noen fordel mot noen av lagene? La oss se nærmere på alternativene som venter i bollen når trekningen finner sted.

Barcelona
Få hadde vel tro på at Barcelona skulle klare å komme seg videre med 4 baklengsmål fra Paris, men en av vår tids kanskje største snuoperasjoner gjorde at vi heller ikke i år kan se bort fra Barcelona når de store gutta skal gjøre opp om trofeet.

I skrivende stund ligger Barcelona 2 poeng bak Real Madrid i hjemlig serie.

Angrepstrioen til Barcelona er nok noe som kan skremme de fleste, men de er også et lag som har sluppet inn dobbelt så mange mål som Bayern i hjemlig liga. Et godt eksempel på at de ikke er like sterke bakover på banen ser man jo i første kamp mot PSG der de slapp inn fire mål og hvor PSG styrte kampen mot ett som regel meget dominerende Barcelona.

Får kvartfinale i Champions League skal Barcelona også igjennom El classico mot Real Madrid og møte en del lag som ligger å puster dem i ryggen i hjemlig liga.

Real Madrid
Etter å ha tatt seg videre med 6-2 over to kamper mot Napoli er Real Madrid klar for kvartfinale. Kampene mot Napoli var nok jevnere enn kanskje resultatet virker. Napoli har også ikke hatt helt den samme formen som de hadde i starten av årets sesong.

Men dette er også litt av faren med Real Madrid. Selv om de kanskje ikke imponerer i kamper som mot Napoli eller mot lag på øvre halvdel i Liga Santander så er toppnivået på dette laget noe som har vist seg å være et av verdens beste og de har spillere som kan vippe en kamp i deres favør nesten på egenhånd.

Real Madrid ble nummer 2 i sin gruppe bak Dortmund og det har svingt litt i prestasjonene hittil i sesongen selv om de har vippet kamper i sin favør og for tiden leder serien hjemme. God på det jevne, men ikke vist ekstremt overlegent spill. En sovende løve?

Atletico Madrid
Vår nemesis de siste årene. Laget som alltid gir 100% og som sliter motstandere i senk. Man vet hva som venter en med Atletico Madrid som motstander i en cup når det står om avansement. Filosofien til Simeone er at motstanderen ikke skal få noe som helst gratis og at det skal gå 90 minutter (helst også mer eller mindre med tanke på stillingen) før kampen er over.

Slitt litt i hjemlig liga hittil i år og er i skrivende stund på en fjerdeplass. Men vi kjenner dem fra gruppespillet i år og vet at dette er kamper som koster mye og krever god konsentrasjon fra våre egne spillere. Atletico har nådd finalen i Champions League to ganger de siste årene så dette er et lag som alltid gjør det bra i Champions League under Simeone uavhengig av form hjemme i Spania. Og dette er kanskje også siste sesong med Simeone ved roret så dette er kanskje hans siste mulighet til å løfte trofeet med Atletico. En ekstra motivasjon dersom det er tilfellet.

Juventus
Den gamle dame. Italias beste lag. Juventus har et meget sterkt lag i årets turnering.

Etter at vi hadde kanskje årets mest spennende kamp mot dem i fjorårets kvartfinale av Champions League har Juventus bare styrket laget sitt. En Higuain og Dybala i storform, et forsvar som er sterkt fysisk, kanskje et av de farligste lagene i Europa på dødball, Juventus er ikke en drømmemotstander i en kvartfinale.

De hadde en relativt enkel vei gjennom gruppespillet og en kontrollert 3-0 sammenlagt mot Porto i forrige runde viser at dette er et lag som kan komme langt i årets turnering. Kun sluppet inn to mål i årets Champions League, noe som viser hvor sterke dette laget er defensivt og med mye tyngde og finesse fremover på banen er dette et lag å regne med.

Leicester
Fjorårets seriemester i Premier League. Drømmen bare fortsetter for Leicester. Selv om Ranieri fikk sparken etter en veldig dårlig start på sesongen hjemme i england virker de mye sterkere i Champions League. Det er kanskje ikke så rart ettersom de har alt å vinne og ingenting å tape i denne turneringen. De vet at det ikke blir noe Champions League neste år og de har nå en gylden mulighet med en kvartfinale dette året.

Det å slå ut Sevilla fra årets turnering er ikke noe man skal ta lett på. Sevilla har nesten hatt enerett på å vinne Europa League de siste årene og er et lag som ett meget vant til turneringer på dette nivået. Leicester havnet i kanskje det svakeste gruppen i gruppespillet, men vant sin gruppe og har som sagt slått ut Sevilla. Når det er sagt så er bunnnivået på Leicester kanskje det dårligste av alle lagene som er igjen og med en Vardy ute av scoringsform så kan det bli hardt for dem å avansere.

Borussia Dortmund
Det ville være nesten ironisk dersom vi skulle møte Dortmund både i DFB-cup og Champions League kvartfinale i år. Når det er sagt så er dette en motstander vi kjenner svært godt i og med at de er et lag vi møter flere ganger iløpet av en sesong.

Ujevn start på Bundesliga i år og svingene form hittil i år gjør at må sette et lite spørsmålstegn på hvor sterke årets utgave av Dortmund er i forhold til tidligere utgaver. Men dette er et Dortmund som har hentet mye unge spillere før årets sesong og de er i ferd med å bygge et lag for fremtiden. Man skal ikke ta lett på farten til Aubameyang i samarbeid med Reus på venstre kant, eller en Dembele på høyre.

Kampene mellom Dortmund og Bayern er alltid fullt av dramatikk, harde taklinger og god fotball. Stort sett har vi hatt taket på Dortmund de siste årene, men når kampen starter i en kvartfinale av Champions League så er det nesten som om alle tidligere kamper legges bak en og at man starter med blanke ark.

Monaco
De sendte vår forhenværende trener på hodet ut av Champions League med sitt nye lag Manchester City. De herjet med City i returoppgjøret på Onsdag og leder også serien sin hjemme tre poeng foran PSG. PSG som klarte å putte 4 mål bak Barcelona i forrige runde.

Monaco er et lag som har funnet flyten denne sesongen og gjør det godt i alle turneringer de er med i dette året. Men en kan spørre seg om hvor sterke de er i forhold til de andre lagene som er igjen i Champions League.

Monaco er nok sammen med Leicester årets største overraskelser i årets turnering, men er de i stand til å ta seg til en semifinale? Det er kanskje en stor oppgave å slå ut et av lagene som er igjen for Monaco, men de et en stabilt godt lag som har 84 mål i fransk liga dette året, så det er nok slagkraft på topp. Sammen med en sterk midtbane og aggressiv bakre rekke som ikke er redd for å bidra offensivt er dette et lag som kan overraske hvem som helst.

Så hvilke motstander er det ønskelig å trekke til kvartfinale og hvilke lag bør vi helst unngå?

Mitt svar vil ganske enkelt være Leicester. Svingene form og nøkkelspillere som ikke er i form taler mot Leicester så langt ut i turneringen. Ny trener og delvis intern uro i klubben gjør at de fremstår som det svakeste laget i bollen på fredag.

Monaco er også et lag som har et bunnivå som på en svak dag ikke vil være nok til å håndtere de andre lagene som er igjen i turneringen. Men mye fart i laget og en solid midtbane pluss backer gjør at de kan sjokkere et lag på den andre siden mer enn det Leicester er i stand til pr. dags dato.

Resten av lagene som er igjen da er lag vi helst ikke vil ha for å få det letteste motstands vei til en semifinale, men dersom man skulle slå ut et lag som Barcelona, Real Madrid eller Juventus så er man også kvitt det laget i fremtidig trekning.

Men med en semifinale mot Dortmund i cupen og en avgjort bundesliga så er det å foretrekke et lag som som ikke spiller en fotball som en sterkt fysisk og destruktiv. Derfor vil jeg si at Atletico Madrid og Juventus er motstandere som jeg helst skulle unngått i en kvartfinale.

Så en personlig liste over drømmemotstander (dersom det finnes) fra best til verst i synkende rekkefølge vil da være:

 

Leicester

Monaco

Dortmund

Real Madrid

Barcelona

Atletico Madrid

Juventus

 

Hva er dine tanker om hvem vi bør trekke på fredag? Kommenter under artikkelen eller del din mening på vår Facebook-side.