Nora Holstad Berge – En moderne ledertype

Visekaptein for en Champions League-kvartfinalist, to ganger seriemester i en av de fire store ligaene, på dus med en rekke verdensmestere og lederen for The European Club Association. Det er ikke mange fotballspillere på dette nivået Norge har å vise til. 

Når Nora Holstad Berge i tillegg er lederfiguren selveste Bayern München bygger sitt kvinnelag rundt, så vet vi at det er en bemerkelsesverdig karrière og spiller det er snakk om.

Tøff start

100% Innsats for Bayern gjennom hele sesongen.

I den skjønne elvelandsbyen som München på første øyekast kan fortone seg som, starter Nora gjerne dagene sine rolig på et lite bakeri med lagvenninnene i Tysklands største fotballklubb.

Så begynner treningshverdagen i Bayerns hovedstad.

”Den første tiden fikk jeg litt treningssjokk, det var mye mer trening enn jeg var vant til. Tøffere og lengre økter. Samtidig var det ikke så lett når jeg ikke forsto noe tysk, da alle møter og alle samtaler foregikk på tysk. Men alle tok godt i mot meg, og jeg ble behandlet som en del av Bayern-familien med én gang.”

”Som regel trener vi to dager i uken med doble økter, to dager med enkle økter, og én kamp i uken. I uker med Champions League eller Cup-kamper er det mer hektisk”.

To styrkeøkter kommer i tillegg i en liga som er langt mer fysisk enn de skandinaviske. ”18-åringene gjør her hva jeg startet å gjøre som 23-åring” forteller Nora med bakgrunn fra både svensk og norsk eliteserie.

Inn i fotballens verdenselite

Det er ikke hvem som helst som får sjansen hos Bayern München. Et røket korsbånd i 2005 for eksempel har ikke stoppet landslagsstopperens fremgang og Bayern er selektive med hvem som blir deres representant.

Nora Holstad Berge og Jérôme Agyenim Boateng: Seriemestere for Bayern München.

”Kvinnefotballens status har økt og de mest kjente, tyske spillerne er prominente stjerner. Man er stolt av å være herfra eller spille her, og man representerer en klubb og noe som er større enn seg selv. Bayern oppleves i blant som et eget lite land, med et karakteristisk språk og en sterk lojalitet til både klubben og byen.”

Det er mer oppmerksomhet rundt spillerne enn det man opplever i Skandinavia med medfølgende anerkjennelse og press fra mediene. Laget reiser på promo-/treningsturer til Jordan eller USA som del av Allianz sin satsing.

”Ettersom kvinnefotballen vokser, blir landegrenser visket ut og informasjon flyter raskere. Det merkes gjennom en større oversikt over og tilgang på internasjonale spillere og en større fanbase i utlandet. Dermed blir det også mer attraktivt for klubben å satse internasjonalt”, reflekterer Nora.

Det er altså ikke nødvendigvis slik at klubbene skaper markeder. I det minste på kvinnesiden vokser interessen generisk og klubbene trenger bare å følge etter.

Kontinentalt spillesystem

I det hele tatt er et intervju med Nora preget av en reflekterende samtalepartner på alle felt. Hun har en analytisk tilnærming til sin fotballfaglige utvikling etter at hennes agent initierte kontakten med Bayerns storhet.

”Vi er et lag som ønsker å ha mye ball, og vi trener derfor mye possession-spill; det er fokus på ballbesittelse hos oss. I Bundesliga er man sterkere ikke bare fysisk, men også på små flater. Vi trener på mindre rom, med få touch og høyt tempo og opparbeider oss dermed tryggheten som kreves for å håndtere vårt spillesystem”, forteller Nora før hun gir flere eksempler:

”I Norge og Sverige spilles det gjerne 4-4-2 eller 4-2-3-1, mens vi i Bayern har 3 eller 5 bak. Som sentral stopper i en back-3-er blir min rolle mer avbalanserende sammenliknet med en skandinavisk back-4-er hvor jeg kan være ansvarlig for oppbygningen av det offensive. I Bayern kan jeg gjerne starte trekk som skaper rom for halvbackene eller, når disse er dekket, ved direkte oppspill for dobbelsekseren på midtbanen.”

Duoen Nora Holstad Berge (15) og Melanie Behringer (7) leder Bayerns kvinnelag gjennom deres sentrale samspill i forsvar og midtbane.

Lederfiguren

Bayern Münchens taktiske krav har Nora håndtert så godt at hun har blitt en av de sentrale spillerne trener Thomas Wörle bygger laget rundt. Sammen med lagets kanskje største stjerne, OL-vinner Melanie Behringer, utgjør hun den sentrale aksen i Bayern Münchens kvinnelag. I seriemestersesongen 2015/16 spilte hun alle matcher uten ett minutts utveksling.

”Et viktig aspekt for meg som moderne back er å utstråle ro. Alle må føle seg trygge på at jeg ikke gjør feil. Jeg er en leder på og utenfor banen.”

Unorske ordvalg vil noen hevde, men helt naturlig for alle som følger Nora og Bayern München over tid. Nora er deltidsstudent ved siden av toppidretten, engasjerer seg i spillernes psykiske og sosiale helse, debatterer likelønn, foreldrepenger ved graviditet, og utviklingsmulighetene kvinnelige spillere har når statistikkdatabasene deres er mindre enn hos herrene. Ledelse er rettferdighets- og kunnskapsbasert ansvar for hennes lag og dets medlemmer.

”Målene mine har alltid vært å spille med og mot de beste, samt oppleve mennesker og steder. Jeg har selvfølgelig ønsket å feire trofeer med lagvenninner, uten at det har vært så viktig akkurat hvilke trofeer det måtte være.”

Det er lagets suksess som teller.

Mia san mia – ”Vi er de vi er”

Og dette passer godt til Bayern München. For den hierarkiske strukturen som gjerne leses inn i Bayern München, kombineres med en indre lojalitet og inkludering som passer en familiekjær Sandefjording godt.

Det er mange som ønsker Noras signatur i München.

Man har en rolle i et funksjonelt hierarki samtidig som fokuset internt er på samhold og bidrag til hverandres prestasjoner. ”Bayern-familien fordeler midler internt i klubben, også fra herrene til oss, så vi har et stort apparat tilgjengelig som sikrer oss muligheter til å utvikle oss som spillere.” Klubbpresident Uli Hoeneβ er hyppig å se på klubbens basketballmatcher og reiste til kvinnelagets Champions League-kvartfinale i Paris.

Det er da også naturlig at Nora løfter seriemesterpokalen med Tysklands populære visekaptein Jérôme Agyenim Boateng foran 15.000 feirende fans på Marienplatz, slår av en prat med Karl-Heinz Rummenigge i ny og ne, eller signerer autografer for Thiago på lagets populære, åpne treninger.

Mia san mia.

 

Kilder:
Interview med Nora Holstad Berge, Fred Radenbach
FC Bayern Frauenfußball Youtube & Twitter channels
Mia San Rot, Interview with Nora Holstad, Jolle, 2015-4-16