Bayern sine motstandere i gruppespillet i CL 18/19 er..

Benfica, Ajax og AEK Athen!

Bayern fikk det man får si var en særdeles ok gruppe for å avansere som vinner i og motstanden var gjennomgående av de mindre tøffe alternativene.

 

Det er en gruppe med en meget rik fotball-historie bak seg: Det er 11 Europa-Cup og CL-seire i gruppen og intet mindre enn 12 tapte finaler!

I dag er realiten noe mindre glamorøs utenom for Bayern, men fotball er fotball, og kampene skal spilles så vi tar en liten presentasjon.

Benfica

Bayern har hatt en del møter med portugisiske lag i senere år, og det er ikke mer enn 2 år siden Bayern møtte på Benfica i kvartfinalene i CL, i kamper som ble overraskende tette og med nåværende Bayern-spiller Renato Sanches på laget. Det er fair å si at han ikke enda har levd opp til forventningene etter overgangen noen få måneder senere, men han gjorde en særs god figur da og Benfica tapte bare 3-2 sammenlagt i kvartfinalen 2016, etter 1-0 til Bayern i München og 2-2 i Lisboa.

Bayern har møtt Benfica i 8 E-cupkamper og har aldri tapt noen av kampene. Borte er statistikken 1-3-0 og hjemme 4-0-0, med en samlet målforskjell på 19-6 til Bayern. Første gang de møttes var i 1976, i det som endte opp med å bli Bayerns 3. Europacup-seier på rad.

Benfica har dog sin egen historie i Europacupen, og vant turneringen 2 år på rad i 1961 og 62, noe de er det eneste portugisiske lag som har klart.  De har også , i tillegg til samlet sett 82 trofeer i sin historie – mest i Portugal, intet mindre enn 5 tapte finaler i turneringen, like mange som Bayern!

Noen av de større profilene deres er Eduardo Salvio, den unge stopperen Ruben Dias og midtbanemotoren Pizzi.

Ajax

Legendariske Ajax, med sine store 70- og 90-tallslag og sine mange historiske profiler, har gitt uvurderlige bidrag til fotballen. Det var også under samme trener som tok Bayern til sin første CL-finale siden 2001, Louis van Gaal, at Ajax tok sin siste CL-tittel – i 1995 – mot et tilsynelatende uslåelig Milan-lag, som hadde knust Barcelonas såkalte “dream team” kun året i forveien, med utrolige 4-0 i finalen. (Barcelona f.ø. ledet av van Gaal’s erkefiende og andre store Ajax-fødte trener, Johann Cruyff).

De siste årene har det gått litt tråere, og utviklingen i internasjonal fotball har gjort det vanskeligere for Ajax å bygge opp storlag før de aller største får ferten i deres mange store talenter, som de som oftest har i sin unike talentsmie, og som et resultat er det sjeldnere man ser dem nå veldig langt i Champions League.

Lagene har ikke møtt hverandre spesielt ofte, da Ajax var Europas beste lag rett før Bayern ble det. Noen har endog hevdet at Ajax holdt Bayern unna å vinne sin første Europacup tidligere, siden de var så klart best på starten av 70-tallet: Ajax vant 3 år på rad i 71-73, Bayern vant de påfølgende 3 år i 74-76.

Til sammen har de (også) møtt hverandre 8 ganger, men kun 2 ganger etter 1995, da Ajax knuste Bayern i semifinalen på vei mot sin nevnte siste CL-seier. Til sammen har oppgjørene endt 3-2-3 og med en samlet målforskjell på 16-15 til Ajax. Det har altså vært scoret nesten 4 mål i snitt per oppgjør og begge lag har en 4-0 seier, samt en 5-1 (Bayern) og 5-2 (Ajax 1995).

Ajax har, i tillegg til unge, norske Dennis Johnsen, vidunderstopperen og Bayern-aktuelle Matthijs de Ligt – som har vært sammenlignet med Beckenbauer opp og i mente, den marokkanske VM-spilleren Hakim Ziyech og den brasilianske høyrevingen David Neres i stallen. Blant de mer rutinerte kan nevnes Daley Blind, sønn av den tidligere Ajax-kjempen og Nederland-treneren Danny og nyss tatt steget opp fra Manchester United, samt serberen Dusan Tadic.

AEK Athen

AEK Athen er for de fleste en heller ukjent størrelse i nyere CL-historie, selv om de var det første greske laget til å delta i den nye turneringen. De var så sent som i 2014 på 3. nivå i Hellas og vant i foregående sesong sitt første seriemesterskap siden 1994.

De deltok sist gang i 2006-07-sesongen, hvor de vant hjemme mot både Lille og turneringsvinnerne AC Milan, men ble eliminert med 8 poeng (mot Milans 10 og Lilles 9).

AEK er per dags dato et heller ubeskrevet blad for de fleste og deres mest verdifulle spiller (ifølge Transfermarkt) er verdsatt til kun € 4 M.

AEK skal være grei skuring for Bayern, men man kan alltid regne med en livat bortekamp i Hellas!

Skrevet av Gard Lid Aabakken.