VM-kaptein Philipp Lahms nye liv

Etter VM-tittelen i 2014 avsluttet Philipp Lahm landslagskarrieren. I mai 2017 avsluttet han karrieren i Bayern München. Nå har Philipp Lahm nye oppgaver. Og en ting savner den tidligere fotballspilleren overhodet ikke.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
16.05.2018 – Oppdatert: 17.05.2018, 07:21 Uhr
http://www.faz.net/aktuell/sport/fussball-wm/deutsches-team/was-macht-wm-2014-kapitaen-philipp-lahm-nach-der-karriere-15592475.html#void

Oversatt av Fred Radenbach

Etter karrieren har han mer tid til familien og barna: Philipp Lahm (venstre) med kone og sønn (bilde fra 2015). © Picture Alliance

Rett før VM i Russland minnes Philipp Lahm oftere det lengste tidsspennet i hans vellykkede fotballkarriere. Fordi det første kapteinen på det tyske verdensmesterlaget fra 2014 tenker på når det kommer til triumfen i Brasil, er avslutningen av finalen mot Argentina. “Fra målet til Mario Götze til kampen var over var de lengste minuttene i fotball-livet mitt. Alt jeg tenkte var “vær så snill, vær så snill å blåse i fløyta”, forteller den i dag 34 år gamle Lahm.

Etter en tilsynelatende uendelig ventetid i etterkant av målet i andre ekstraomgang blåste italienske Nicola Rizzoli i fløyta – og Lahm fikk lov til å ta imot det gylne verdensmesterskapstrofeet på Maracana Stadion i Rio de Janeiro. Etter sin 113. internasjonale kamp og den største fotballtriumfen til tittelsamleren Lahm, ga han seg på landslaget i en alder av bare 30 år. “På topp”, som han sier fire år senere. Tilbakeskuende fremhever han: “Det var den rette beslutningen for meg.”

Gjennomføringsevne er det som skiller ut Lahm. Omhyggelig følger han opp sine planer, mål og prosjekter. Slik er det også i hans nye liv som han fyller med innhold ett år etter avslutningen av karrieren i Bayern. “Min daglige rutine har blitt mer variert,” sier Lahm som er født i München. Lahm er gründer. Han har sin stiftelse for idrett og utdanning som allerede er ti år og han setter pris på ekstratiden med sin familie, sønnen og datteren som bare er ni måneder. “Det blir det ingen avslapning.” Det Lahm savner minst er dødtiden, som han liker å kalle ventingen på flyplasser og hoteller i forbindelse med fotballkampene – “denne uvirksomme tiden”. Men selv det å spille foran 70.000 fans savner han ikke. “Om det er noe jeg savner, så er det atmosfæren i garderoben. Den er spesiell. Men jeg var proff lenge nok.”

© AP

Fotballen er fortsatt fengslende for ham, men Lahm inntar en annen rolle nå. Som ambassadør for det tyske fotballforbundets EM-søknad 2024 kjemper han mot konkurrenten Tyrkia for en ny fotballfestival i Tyskland -18 år etter et VM som han selv opplevde som spiller. “I 2006 hadde vi gode uker i Tyskland.” Den tiden preget ham og har gjort ham mottakelig for den ansvarsfulle ambassadøroppgaven. “Det er klart at jeg måtte si ja. Som æreskaptein og verdensmester vil jeg fortsatt inneha posisjoner innenfor fotballen. Jeg ser det som et stort ansvar.”

27. september blir vertskapet til EM-2024 annonsert. Lahm kan ikke snakke offentlig om hans oppgaver etterpå. “Vi må først få kontrakten.” Men de som kjenner ham, vet at han liker å følge prosjekter fra start til slutt. “Jeg har det gøy og nyter denne oppgaven,” sier han. I Russland er han en del av det tyske forbundets delegasjon. Han gleder seg til VM-turneringen. Det er det første verdensmesterskapet siden 2002 som han ikke opplever som spiller. Nå kan han også bli kjent med hele “sirkuset” ved en så stor turnering, fremhever Lahm. Han skal samtidig jobbe for ARD (tysk rikskringkasting anm. oversetter). Han vil gi fansen et innblikk gjennom samtaler med Jessy Wellmer (tysk tv-journalist anm. oversetter): “Det er her min erfaring fra seks store turneringer hjelper meg”. Men han ser seg ikke som en motpart til ZDF-ekspert Oliver Kahn, hans tidligere kollega i Bayern og landslaget. Lahms samtaler foregår heller ikke i VM-studioet i Baden-Baden, men ved innsjøen Tegernsee hvor han bor.

Han er nysgjerrig på om hans ni VM-kollegaer fra Brasil som ble utnevnt i det foreløpige Russland-laget av trener Joachim Löw kan gjenta seieren. “Jeg stoler virkelig på Jogi,” sier Lahm. “Han vet hvordan han skal sette sammen og forberede laget perfekt. Tyskland har alltid vært et turneringslag. De er en av favorittene.” Treneren Löw og kaptein Lahm – disse to har alltid utgjort et tillitsfullt lederlag. Da Lahm ble utnevnt til æreskaptein i slutten av 2017 holdt Löw en lovprisende tale på fotballforbundets årsdag i Frankfurt. VM-treneren æret spilleren, lederen, kapteinen og mennesket Philipp Lahm. Löw kom med et bemerkelsesverdig utsagn: “For deg må en ny tittel bli oppfunnet: Årtiets verdensspiller”.

Lahms fremtid etter begynnelsen som EM-ambassadør kan også ligge i det tyske fotballforbundet. For eksempel som etterfølger til landslagsmanager Oliver Bierhoff (50) – på et eller annet tidspunkt. Eller kan det likevel bli en retur til klubben Lahm kom til allerede som elleve år gammel gutt: Bayern München? Forsøket på å integrere ham direkte i ledelsen som sportsdirektør mislyktes for ett år siden. Lahm var lenge jaktet på av Bayerns sjef Karl-Heinz Rummenigge og kunne ha fylt det store hullet etter sportsdirektør Matthias Sammer. Lahm viser til ulike syn på arbeidet, ansvarsområder og -oppgaver som årsaker til at man ikke ble enige. Likevel er FC Bayern fortsatt et alternativ for fremtiden. “Jada. Jeg er 34 år gammel. Jeg har forhåpentligvis fortsatt mye foran meg i livet. Jeg har for tiden interessante oppgaver, men som sagt: Jeg er bare 34. Jeg kan selvfølgelig se det for meg i fremtiden!”

Ting som har skjedd etter denne artikkelen ble skrevet:

Lahm tok grundig feil om Tysklands sjanser i sommerens VM og de røk overaskende ut i gruppespillet.

Tyskland ble tildelt EM i 2024 og Lahm vil være leder av organisasjonskomiteen til mesterskapet.