Urealistiske forventninger til Niko Kovač?

Dømmer vi Niko Kovač for hardt? Etter at han overtok laget i fjor sommer har kroaten fått mye kritikk, og mange har ment han var noen nummer for liten for å håndtere en klubb av Bayerns format. Men hvor treffsikker er egentlig kritikken, om man ser på resultatene?

Med 4 kamper igjen å spille av 2018/19-sesongen har Kovač en seiersprosent i Bundesliga på 73,33%. Tilnærmet identisk med Guardiolas andre år og Ancelottis første år i trenerstolen (begge 73,53%). Begge to langt mer meritterte trenere.Skulle vi ta full pott i de resterende kampene vil vi ha 82, og vi skal ikke lenger tilbake enn til 2012 hvor Dortmund satte poengrekord i ligaen da de vant med 81 poeng. Kovač har også en sjanse til å tangere eller overgå poengfangsten til Pep i hans andre år, da vi endte på 79.

Vi har også fortsatt muligheten til å ta en dobbel, ved å vinne både cup og serie, noe vi kun har klart to av de siste fem årene, på tross av vår lokale dominans.

I Champions League gikk vi på vår tidligste exit siden 2011, som selvfølgelig var en ripe i lakken. Men vi møtte et Liverpool-lag på historisk formkurve, som var finalister i fjor og veldig gjerne kan vinne hele turneringen i år.

I gruppespillet toppet vi derimot tabellen foran et Ajax-lag som gikk videre til å slå ut både den italienske giganten Juventus og regjerende CL-mester Real Madrid. Og som nå har ganske gode odds på å booke finaleplass selv.

Vår forhenværende trener, den tidligere nevnte Pep Guardiola, har heller ikke fått det til å stemme i Champions League med sin nye klubb, på tross av alle milliardene som er investert i spillerstallen. Og han er fortsatt generelt anerkjent som verdens kanskje fremste trener i dag.

Også på scoringsfronten gjør vi det ikke så helt galt. Vi har satt ballen i nettet til motstanderen 79 ganger i ligaen så langt, og har fire kamper igjen til å pynte på totalen. I Peps to siste sesonger hos oss stoppet vi på 80 begge ganger.

Om vi tar med i beregningen at Kovač overtok laget på et tidspunkt hvor vi er på vei inn i et generasjonsskifte tror jeg knapt vi kunne forventet stort mer av ham. Flere av nøkkelspillerne våre har ikke levert i nærheten av det vi tidligere kunne forvente av dem, og er inne i sin siste sesong for klubben. Å skulle sjonglere mellom å basere seg på deres rutine og samtidig gi nye spillere tillit til å finne formen er ingen enkel øvelse.

Den rutinerte Ancelotti forlot klubben under kontroversielle omstendigheter, og selv den levende legende Jupp fikk en litt trist sorti med stortap i sin siste liga-kamp før det ble tap i cup-finalen. Vi har ingen garanti for at noen av dem ville fått mer ut av laget i år.

Nå gjenstår det selvfølgelig noen kapitler før fasiten kan gjøres opp. Dortmund ligger bare ett poeng bak oss på tabellen, og kan raskt snappe ligagullet foran nesen på oss. Og de har et marginalt enklere kampprogram enn oss i innspurten.

Mens vi må gjennom en tøff bortekamp mot Werder Bremen for å i det hele tatt komme oss til cup-finalen. Hvor vi veldig gjerne kan gå på en smell. Som vi ble påminnet i den smått hysteriske kvartfinalen kan alt skje i cupen.

Skulle det bli null trofé vil nok dommen være at Kovač ikke var rett mann for jobben, uavhengig av seiersprosent og scoringssnitt. Så ubarmhjertig er fotballen. Det er resultater som teller, ikke hvor hardt man forsøkte. Og historiebøkene husker ikke dem som nesten nådde opp.

Men inntil siste ord er sagt begynner jeg selv å helle mot å tenke at innsatsen står til godkjent, og at han bør få bedre tid på seg til å gjennomføre et prosjekt. Spesielt med mange spennende nye spillere på vei inn i sommer som vil revitalisere laget, og kan tilføre oss det lille ekstra vi har manglet denne sesongen.