BAYERN MÜNCHEN SIN HISTORIE


Bayern München som klubb ble stiftet i 1900. Dannelsen skjedde da 11 spillere under ledelse av Franz John som trener bestemte seg for å danne et fotballag under navnet Fußball-Club Bayern München. Dette skjedde etter at fotball ikke skulle være en del av München gymnastikk-klubb. Bayern ble ikke plukket ut som et av lagene som fikk delta i Bundesliga da ligaen ble opprettet i 1963. Da det kun skulle være et lag fra München og TSV 1860 hadde vunnet Südlig var det TSV som ble plukket ut til å representere München i Bundesliga sine første år.


Tre år senere, i 1966, rykket Bayern München opp til Bundesliga og tok en tredje-plass i sitt første år. Kanskje mer imponerende vant de den tyske cupen (DFB) første året i Bundesliga, en triumf de gjentok i 1967. På grunn av manglende progresjon fikk laget ny trener i Branko Zebec. Dette ga fort resultater da Bayern vant sin første dobbel, en triumf bare tre andre klubber har klart gjennom tidene i tysk fotball.


Udo Lattek tok over som trener i 1970, et tiår som virkelig skulle sette Bayern på kartet i europeisk fotball. Bayern vant serien i 1971-72 i siste kamp mot Schalke 04 på den da nye Olympiastadion. Dette var også den første livesendte TV-kamp fra Bundesliga noensinne. Men høydepunktet under Lattek sin ledelse skulle komme i 1974 da Bayern vant Europa Cup mot Atletico Madrid 4-0, en tittel de forsvarte også året etter på tross av variende resultater den sesongen. Etter tre Europa Cup-titler på rad og en seier i Intercontinental Cup mot Cruzeiro endte dette tiåret med ingen flere trofeer til Bayern. Dette tiåret spilte Bayern med noen av de viktigste spillerne som noen gang har vært i klubben i form av Gerd Müller, Franz Beckenbauer, Sepp Maier og Uli Hoenesß som alle i slutten av dette tiåret enten la opp eller gikk til andre klubber. Dette skulle markere en ny era for klubbens videre historie.

80-tallet skulle bli en berg og dalbane for klubben med mye uro rundt administrasjon og økonomi, men også sportslig suksess. Nøkkelspillere i denne perioden var Paul Breitner og Karl-Heinz Rummenigge som ledet klubben til Bundesligaseier i både 1980 og 1981. De to årene etter ble det mager fangst på Bayern, ingen ligatitler men en cuptitel i 1982. Etter disse to årene retunerte Lattek som trener, noe som resulterte i fem ligatitler på seks år.I 1987 tok Jupp Heynckes som trener. To seriemesterskap fulgte årene etter, men i 1992 var klubben kun fem poeng fra å rykke ned og i sesongen som fulgte i 1993 tapte klubben finalen i UEFA-cup mot Norwich, noe som gjorde at Franz Beckenbauer tok over som trener i andre halvdel av 1993-sesongen. Klubben vant Bundesliga dette året og Beckenbauer ble klubbpresident. Giovanni Trapattoni og Otto Rehhagel var begge trenere etter Beckbauer, men da ingen av dem tok seriemesterskap med Bayern var deres periode over. Men i 1996 tok Trapattoni over klubben for andre gang og vant serien samme sesong. Men etter å ha tapt serien til Kaiserslautern året etter måtte Trapattoni forlate klubben for andre gang.Fra 1998 til 2004 ble klubben ledet av Ottmar Hitzfeld, en periode med mye suksess, men også med noen av de tyngste nederlagene klubben har opplevd. Etter å ha vunnet serien i sitt første år som trener kom det tunge Champions League-tapet mot Manchester United i finalen på Camp Nou. Men revansjen skulle komme. Etter å ha vunnet serien i siste runde av Bundesliga i 2001 var Bayern klar for finale i Champions League mot Valencia. Etter en nervepirrende straffekonkurranse, hvor Oliver Kahn reddet tre straffer var Bayern Champions League mester for første gang etter at turneringen byttet navn fra Europa Cup til Champions League. Etter 25 år nede fra tronen var Bayern München igjen mestre i Europa.


Både seriegull og cupgull fulgte i 2002-03 sesongen, men etter en skuffende 2004 sesong var Hitzfeld sin tid som trener over og han ble erstattet av Helix Magath. Han ledet klubben til to sesonger med både serie og cupgull. Samme sesong, i 2005 flyttet Bayern også over til sin nye Allianz Arena som er hjemmebane idag. Men etter en skuffende første sesong på sin nye hjemmearena var Magath ferdig som trener og Hitzfeld tok igjen over klubben. Denne sesongen endte uten trofeer og året som fulgte skulle vise seg å føre til enda flere forandringer i klubben.


I sesongen 2007-2008 endret Bayern mye av lagets struktur og spilllere som Franck Ribery, Miroslav Klose og Luca Toni kom til klubben. Jürgen Klinsmann tok over som trener. Sesongen endte med at Bayern aldri ga fra seg tabellledelsen fra start till slutt og slo Borussia Dortmund i DFB-cupfinalen. Bayern tapte supercupen mot Dortmund året etter og ble slått ut av cupen av Leverkusen. Men klubben satte seiersrekord i Champions League dette året med 12-1 seier over Sporting Club i første knockout-runde. Skuffende ligaresultater førte derimot til at Klinsmann måtte takke for seg og Heynckes tok over ut sesongen.

Louis Van Gaal tok over ansvaret i sesongen som fulgte og hentet både Arjen Robben og Mario Gomez. Bayern vant både seriegull og cup dette året men tapte finalen i Champions League mot Inter, som med det tok fra oss sjansen til å bli første tyske lag som tok en trippel i samme sesong. Året etter røk Bayern ut av Champions League etter første knockout-runde mot nettopp Inter og Van Gaal pakket sine saker. Heynckes tok over klubben for andre gang som hovedtrener og ledet laget til Champions League finale i 2011-12 sesongen men måtte se seg slått av Chelsea i finalen på hjemmebane i München etter nok et straffedrama i en Champions League-finale. Men selv om tapet var tungt skulle sesongen som fulgte vise seg å bli den mest suksessfulle i klubbens historie til dags dato.Sesongen 2012-2013 er risset inn i alle med hjerte i München. Seriemesterskapet var vunnet allerede seks runder før slutt og cuptriumf over Borussia Dortmund samme sesong smakte like godt, om ikke bedre. Men høydepunktet skulle komme 25.mai på Wembley. Igjen var det Borussia Dortmund som sto på andre enden av banen og etter en nervepirrende kamp var det Arjen Robben som satte inn vinnermålet og kunne med det konstatere at Bayern ble første tyske klubb som vant alle tre turneringer i samme sesong. Teknisk sett vant de 4 titler dette året da de vant klubb-VM 21. desember mot Raja Casablanca. Heynckes takket for seg etter en fantastisk periode som trener og han ble erstattet med Pep Guardiola.

Pep ledet klubben til seriegull og cupgull i sin første sesong og seriegull året etter og i 2013-14 sesongen satte klubben rekord med flest kamper uten tap med 53. Samtidig satte de Champions League rekord med å vinne ti strake kamper uten tap. Seriemesterskapet i 2014 var også det tidligste en klubb har vunnet Bundesliga da de slo Herta Berlin 25. mars og ble mestre.