Tilbake i mars 2017 fikk vår egen Fred Radenbach anledning til å intervjue Nora Holstad Berge, den gang profilert spiller på FC Bayern München Frauen. Holstad Berge kom til Bayern fra Arna Bjørnar i 2013 og spilte tre år i klubben. På den tiden rakk hun å vinne to seriegull med Bayern (i 2015 og 2016). Holstad Berge la opp i 2017 etter en kort tur innom NWSL.
I anledning at FC Bayern Frauen kommer til Norge poster vi intervjuet med Nora på nytt til glede for nye lesere!
Dette intervjuet er første del av en intervjuserie med norske profiler i Bayern München.
Nora Holstad Berge ble opprinnelig intervjuet 28. mars 2017
Tekst: Fred Radenbach
Visekaptein for en Champions League-kvartfinalist, to ganger seriemester i en av de fire store ligaene, på dus med en rekke verdensmestre og med lederen av The European Club Association. Det er ikke mange fotballspillere på dette nivået Norge har å vise til.
Når Nora Holstad Berge i tillegg er lederfiguren selveste Bayern München bygger sitt kvinnelag rundt, vet vi at det er en bemerkelsesverdig karriere og spiller det er snakk om.
I elvelandsbyen som München kan fortone seg som, starter Berge gjerne dagene sine rolig på et lite bakeri med lagvenninnene i Tysklands største fotballklubb. Så begynner treningshverdagen.
«Den første tiden fikk jeg litt treningssjokk. Det var mye mer enn jeg var vant til. Tøffere og lengre økter. Samtidig var det ikke så lett når jeg ikke forsto språket da alle møter og alle samtaler foregikk på tysk. Men alle tok godt imot meg, og jeg ble behandlet som en del av Bayern-familien med en gang», forteller Berge.
Som regel har spillerne to dager i uken med doble økter, to dager med enkle økter, og en kamp. I uker med Champions League eller Cup-kamper er det mer hektisk. To styrkeøkter kommer i tillegg i en liga som er langt mer fysisk enn de skandinaviske.
«18-åringene gjør her hva jeg startet å gjøre som 23-åring», fortsetter Berge som har bakgrunn fra både svensk og norsk eliteserie.
Det er ikke hvem som helst som får sjansen hos Bayern München. Et røket korsbånd i 2005 for eksempel har ikke stoppet landslagsstopperens fremgang, og Bayern er selektive med hvem som blir deres representant.
«Kvinnefotballens status har økt, og de mest kjente tyske spillerne er stjerner. Man er stolt av å være herfra eller å spille her, og man representerer en klubb og noe som er større enn seg selv. Bayern oppleves iblant som et eget lite land, med et karakteristisk språk og en sterk lojalitet til både klubben og byen», sier Berge.
Det er også mer oppmerksomhet rundt spillerne enn det man opplever i Skandinavia, med medfølgende anerkjennelse og press fra mediene. Laget reiser gjerne på promo-/treningsturer til Jordan eller USA som del av sponsoren Allianz sin satsing. Som Bayern-spiller merker hun derfor at landegrensene viskes ut og at informasjon flyter raskere. Det skaper en større oversikt over og tilgang på internasjonale spillere og en større fanbase i utlandet. Dermed blir det også mer attraktivt for klubben å satse internasjonalt.
Visekapteinen har en analytisk tilnærming til sin fotballfaglige utvikling: «Vi er et lag som ønsker å ha mye ball, og vi trener derfor mye possession-spill; det er fokus på ballbesittelse hos oss. I Bundesliga er man sterkere ikke bare fysisk, men også på små flater. Vi trener på mindre rom, med få touch og høyt tempo og får dermed tryggheten som kreves for å håndtere vårt spillesystem», forteller Berge før hun gir konkrete eksempler.
«I Norge og Sverige spilles det gjerne 4-4-2 eller 4-2-3-1, mens vi i Bayern har 3 eller 5 bak. Som sentral stopper i en back-3-er, blir min rolle mer balanserende sammenliknet med en skandinavisk back-4-er hvor jeg kan være ansvarlig for oppbygningen av det offensive. I Bayern kan jeg gjerne starte trekk som skaper rom for halvbackene eller, når disse er dekket, ved direkte oppspill for dobbelsekseren på midtbanen.»
Bayern Münchens taktiske krav har Berge håndtert så godt at hun har blitt en av de sentrale spillerne trener Thomas Wörle bygger laget rundt. Sammen med den kanskje største stjernen, OL-vinner Melanie Behringer, utgjør hun den sentrale aksen for Bayern Münchens kvinnelag. I seriemestersesongen 2015/16 spilte hun alle matchene fra start til slutt.
«Et viktig aspekt for meg som moderne back er å utstråle ro. Alle må føle seg trygge på at jeg ikke gjør feil. Jeg er en leder på og utenfor banen.»
Unorske ordvalg vil noen hevde, men helt naturlig for alle som følger Berge og Bayern München over tid. Hun er deltidsstudent ved siden av toppidretten, engasjerer seg i spillernes psykiske og sosiale helse, debatterer likelønn, foreldrepenger ved graviditet og utviklingsmulighetene kvinnelige spillere har når statistikkdatabasene deres er betydelig mindre enn hos herrene. Ledelse er rettferdighets- og kunnskapsbasert ansvar for laget hennes og medspillerne.
«Målene mine har alltid vært å spille med og mot de beste, samt oppleve mennesker og steder. Jeg har selvfølgelig ønsket å feire trofeer med lagvenninner, uten at det har vært så viktig akkurat hvilke trofeer det måtte være», sier Berge.
Dette passer godt til Bayern München. Den hierarkiske strukturen som gjerne leses inn i Bayern München, kombineres med en indre lojalitet og inkludering som stemmer for en familiekjær Sandefjording.
Man har en rolle i et tydelig hierarki, samtidig som fokuset internt er på samhold og bidrag til hverandres prestasjoner. «Bayern-familien fordeler midler internt i klubben, også fra herrene til oss, så vi har et stort apparat tilgjengelig som sikrer oss muligheter for å utvikle oss som spillere».
Klubbpresident Uli Hoeneβ er hyppig å se på klubbens basketballmatcher og reiste til kvinnelagets Champions League-kvartfinale i Paris.
Det er da også naturlig at Berge entrer balkongen sammen med Xabi Alonso foran 15 000 feirende fans på Marienplatz, slår av en prat med Karl-Heinz Rummenigge i ny og ne, eller signerer autografer for Thiago på herrelagets populære, åpne treninger. Mia san mia.
Bilde av Nora Holstad Berge på landslaget: G.Garitan, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
Copyright Bayernnorge © Med enerett