MÜNCHEN

München er tysklands tredje største by med et innbyggertall på over 1,4 millioner fastboende.


München er ikke bare en by for fotball, men også en viktig by for tysk kultur, musikk og arkitektur. Det er en meget pen by som kan by på alt fra flott tettbebyggelse til tyrol-fjellene som ligger på åssiden bak. Med sin geografiske beliggenhet kombinerer byen storby og natur på en veldig pen og diskret måte.


Byen har helt siden sin grunnleggelse i 1158 vært et viktig sentrum for kultur og industri.


Blant kjente kulturpersonligheter som har vært tilknyttet byen kan man nevne Mozart, Wagner og di Lasso. Mange bygninger bærer preg av å være bygget på 1400-tallet med ett gotiske preg. Bybildet er også preget av barokken på 1600 og 1700-tallet.


Under utbyggingen av jernbanenettet og industrialiseringen i annen halvdel av 1800-tallet hadde München en sterk ekspansjon og ble Sør-Tysklands fremste handels- og industriby. Togstasjonen i München ligger i dag godt plassert midt i sentrum.


München er ikke bare hjemsted for fotballagene Bayern- og 1860 München, men har også arrangert flere store idrettsarrangementer som sommer-OL i 1972. Under disse lekene ble Olympiastadion i Olympiaparken bygget. Olympiastadion ble brukt som hjemmearena for begge lag frem til 2005 da Allianz Arena,  som er dagens hjemmebane sto ferdig bygget.Englischer Garten, eller den engelske hagen på norsk, er et av verdens største parkanlegg og ligger sentralt i München by. Parken inneholder fin natur, monumenter og bygninger. I parken finner man flere bygninger som ikke er typisk for tysk arkitektur, blandt annet et kinesisk tårn og japansk tehus. I parken kan man gå tur på de mange stiene som går gjennom parken og det er også mulig å ta seg en pils i det kinesiske tårnet.


Oktoberfest, en ølfestival som arrangeres i slutten av september og begynnelsen av oktober hvert år, er en viktig tradisjon for byen og alle som bor der. Mange tusen turister strømmer til byen i  disse ukene for å feire byens ølproduksjon, som er en viktig del av historien og det daglige livet i byen. Tradisjonen med Oktoberfest har i senere tid  også spredd seg til andre steder av verden grunnet at festivalen har blitt så kjent. Festivalen har blitt arrangert helt siden 1810 og er i dag verdens største folkefest.